Zero Afval : ook in jouw school?

Van 16 tot 24 november 2019 is het Europese Week van de Afvalvermindering. Hoe link je zero afval-doelen aan de eindtermen en leerplandoelen? Welke Brusselse initiatieven en zero afval-ambassadeurs bieden een meerwaarde voor jouw klas- en schoolwerking?

Hieronder vind je een greep uit Brusselse klas-en schoolactiviteiten: kleuters, kinderen en tieners ondernemen samen met leerkrachten, ouders, buurtbewoners en professionals actie voor minder afval in hun school en buurt:

Deze – en veel andere - leermaterialen leen je gratis uit in de Obib:

  • Red, de brooddoos, KaMOShibai: Een leuk verhaaltje voor kleuters en jonge kinderen. Leeftijd: van K1 t.e.m L1. Je vindt als leraar/ begeleider heel wat lestips om met de kinderen via dit verhaal rond gezonde voeding en duurzaamheid te werken.Ontdek, denk en doe (STEM) Een tweede leven voor mijn afval. ik neem de uitdaging aan! Averbode: Stimuleer je leerlingen van de derde graad lager onderwijs om te ontdekken, te denken en te doen met thematische bronnenboeken. 
  • Het zero waste project : een leuker leven met minder plastic- (Voor het secundair onderwijs): twee zussen besloten als experiment een maand lang 'zero waste' te gaan leven: zonder afval. Zussen Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland.
  • Het Groene voeten spel (secundair onderwijs) Voor scholieren vanaf 15 jaar die willen stilstaan bij hun ecologische voetafdruk en  duurzaam willen consumeren.

Leefmilieu Brussel organiseert heel wat activiteiten en bundelde expertise en good practices rond afvalvermindering.

  • Ga op Zero Waste wandeling in jouw gemeente: ontdek verpakkingsarme winkels, wijkcompost, tweedehands winkels, speelotheken, fietsbibs, repair cafés, gereedschapsbibliotheken,…
  • Ontdek de tips & tricks van Leefmilieu Brussel hoe je met het hele schoolteam, leerlingen en ouders samen bouwt aan een afvalarme school en buurt.