Wapenstilstand

Erfgoedklassen en Burgerschap

Op wapenstilstand of 11 november herdenken we alle slachtoffers van de Eerste, de Tweede en alle andere oorlogen. Aan het graf van de Onbekende Soldaat, aan de voet van de Congreskolom in Brussel, wordt dan jaarlijks een herdenkingsceremonie gehouden. 

Ook met je klas kan je even stilstaan bij deze dag. In Brussel vind je heel wat straatnamen en standbeelden die herinneren aan deze periodes: 

  • In Oudergem kan je bijvoorbeeld een wandeling maken langs straten die genoemd werden naar de slachtoffers van WOI en WOII. 
  • Een verzameling van monumenten in Brussel die de oorlogen herdenken vind je in de activiteit 'Sporen van vrede en oorlog'
  • Een kaart van Brussel met alle monumenten van de Eerste Wereldoorlog vind je in de activiteit 'Aan de slag met monumenten uit de Eerste Wereldoorlog' van Erfgoedklassen Brussel. Leerkrachten kunnen hier observatiefiches en een publicatie van dezelfde organisatie downloaden. 

Stap eens rond in je gemeente. Misschien ontdek je samen met je leerlingen wel gedenktekens in je buurt. Vraag het eventueel aan een medewerker in het gemeentehuis of het gemeenschapscentrum. 

Of ga op zoek naar andere sporen van 'De Groote Oorlog' in Brussel via een interactief parcours met tablets van Erfgoed & Burgerschap. 

Wil je je nog verder verdiepen in de geschiedenis van de Wereldoorlogen? Breng dan zeker een bezoek aan het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

11 november is ook de dag waarop jaarlijks campagne gevoerd en geld ingezameld wordt door de organisatie 11.11.11. Met deze campagne vragen ze aandacht voor wereldproblemen met als doel wereldvrede bevorderen. Op de https://www.11.be/kom-in-actie/op-school pagina vind je hun educatief aanbod. 

© Erfgoedklassen & Burgerschap