Van Carnaval tot Ramadan: Feesten het hele jaar door

©pixabay

In veel scholen werd wellicht uitbundig carnaval gevierd voor de krokusvakantie en binnen een dikke maand is er weer reden voor een feestje want dan komen de paasklokken er aan. Maar weten de kinderen nog wat de periode ertussen betekent? In een multiculturele stad als Brussel is ‘vasten’ wellicht geen vreemd woord. De meeste kinderen kennen de ramadan die bij islamitische gezinnen nog heel levendig beleefd wordt. Maar weten ze ook dat vasten zowel in het christelijk geloof als in het jodendom gebruikelijk is?

Net zoals het einde van de ramadan  gevierd wordt met het Suikerfeest vieren christenen het einde van de vasten met chocolade paaseieren. Carnaval wordt ook wel vastenavond genoemd omdat het het begin van de vasten inluidt.

Deze en nog vele andere weetjes over feesten in verschillende culturen vind je in het boek ‘Van Sinterklaas tot Suikerfeest’ uitleenbaar in de onderwijsbibliotheek.

Bij feesten hoort uiteraard ook eten. Inspiratie vind je op Klas in Brussel: 'feesten en eten in het 3e leerjaar'

Interessante materialen in de onderwijsbibliotheek:

  • CLIM : Samen feesten?  (2e graad LO)
  • Zo vieren wij feest (Oudste kleuters, 1e graad)
  • Feest je met ons mee? (peuters en kleuters)
  • PAV Atelier : M : Feesten en tradities, lang zullen ze vieren  
  • Wereld vol feesten: ramadan en Suikerfeest

Vind je zelf inspiratie om een leuk feestje te bouwen met de klas, aarzel niet om het met ons te delen. Veel feestplezier!