Gemeentehuis Schaarbeek

Gemeentehuis
Colignonplein
1030 Schaarbeek

Gemeentehuis Schaarbeek

Het gemeentehuis is niet enkel de beleidsplaats van de stad, maar ook de plaats waar de creativiteit van haar artiesten en trots van haar inwoners uitgedrukt wordt.

Het gemeentehuis van Schaarbeek aan het Colignonplein is met haar zeventiende-eeuwse, Vlaamse neorenaissancestijl werkelijk een pareltje, zowel aan de buiten- als binnenkant.

Drijvende kracht achter de bouw van het gemeentehuis was de toenmalige burgemeester van de gemeente, Achille Colignon, naar wie nadien ook het plein waarop het gemeentehuis werd gebouw werd vernoemd. De eerste steen werd gelegd op 15 maart 1885, waarop het gebouw op 21 juli 1887 — de nationale feestdag — werd ingehuldigd door koning Leopold II van België.

In de nacht van 16 op 17 april 1911 werd het gebouw gedeeltelijk vernield door een waarschijnlijk met opzet aangestoken brand. Maurice Van Ysendyck, zoon van de eerste architect, werd belast met de wederopbouw, die aanving in 1912 en duurde tot 1915. Hij gebruikte de plannen van zijn vader en bouwde de U-vorm toe met een uitbreiding in Italiaanse neogotiek.

 

02 244 75 11