bozar

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

bozar

BOZAR is een kunstencentrum in het centrum van Brussel. Voor 2002 was het enkel bekend als het Paleis voor Schone Kunsten (PSK) (Frans: Palais des Beaux-Arts). Het gebouw van de art nouveau- en art deco-architect Victor Horta dateert van 1928. Horta kreeg bijzonder veel beperkingen opgelegd: er was enkel een beperkte en onregelmatige bouwoppervlakte ter beschikking van 80 are.

Het gebouw is gelegen tussen Baron Hortastraat, Ravensteinstraat, Koningsstraat en Terarkenstraat. De hoogte diende aan de hoogst gelegen façade van de Koningsstraat (Warandepark) beperkt te blijven om het zicht vanuit het Koninklijk Paleis op Brussel niet te belemmeren. De façade van de Koningsstraat is dan ook enkel een 2 meter hoge muur, aan de bovenzijde versierd met een stenen balustrade en stenen siervazen, grenzend aan het Hotel Errera. De ingang aan deze zijde bereikt men door een trap af te dalen.

Reusachtig maar onzichtbaar. Een baken in de stad maar grotendeels ondergronds. Veelzijdig maar ook een eenheid. Prestigieus maar open voor iedereen. Zo zag Victor Horta het eerste Kunstenhuis in Europa voor zich, het Paleis voor Schone Kunsten. Zijn ambitieus project beantwoordde aan heel wat uitdagingen.

Stedenbouwkundig: als een verbinding tussen de hoge en de lage stad. Architecturaal: een gebouw dat zich ten dienste stelt van diverse disciplines zonder zijn architecturale kracht te verliezen. 
Artistiek: het kruim van alle kunsten ontvangen in de best denkbare omstandigheden. 
Cultureel: kunst toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek, niet voor een elite maar ook zonder water in de wijn te doen. 

Tevens diende gebouwd te worden aan de Kunstberg, een terrein met grote hoogteverschillen tussen het hoge en lage stadsdeel van Brussel. De gelijkvloerse façade was bestemd voor winkels.Het resultaat werd een gebouw op acht verschillende niveaus, met ook heel wat ondergrondse ruimtes. Vanuit de hoofdingang aan de Ravensteinstraat doorloopt men na een rotonde aan de ingang de vestibule om uit te komen in de Hortahal, vroeger de Grote Beeldenzaal genoemd. Deze ruimte met optimale lichtinval is de toegang tot de omliggende tentoonstellingszalen. Een aantal ruimtes leent zich ook voor conferenties.

Bozar is de laatste jaren ook de vaste afspraak geworden van de avond van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. De voorbije jaren kwamen onder andere Nathalia, Stan van Samang, Gabriel Rios, en nog vele anderen optreden in de prachtige Henri Le Boeuf zaal voor de Brusselse leerkrachten.