Week van het bos: Op zoek naar kriebelbeestjes

Week van het bos: Op zoek naar kriebelbeestjes

Met de klas breed leren (onderzoeken, smaken, ...) over insecten door zelf op ontdekking te gaan in een stadspark of bos in de buurt. Het is boeiend voor alle leeftijden!

Je kan de beestjes onderzoeken met een vergrootglas of er vragen bij stellen zoals "Zijn insecten het voedsel van de toekomst?" of "Kunnen wij overleven zonder insecten?" 

Praktisch

Verdeel de leerlingen in groepjes en daag hen uit om zo veel mogelijk diertjes te vinden in de strooisellaag van het bos of park. Kinderen die moeilijkheden hebben om insecten te vinden, kun je tippen om onder stenen en grote takken te kijken, daar verschuilen de kriebelbeestjes zich graag! Noteer je bevindingen op www.bodemhelden.be en maak kans op leuke prijzen. Op deze site vind je ook een hoop educatief materiaal.

Deze activiteit kan je op volgende plaatsen doen

Scheutbos
Kleuter - Lager - Secundair

Het is spectaculair om deze beestjes te zien op een groot scherm. De Franse documentaire Microkosmos is zeer geschikt omdat het nauwelijks wordt becommentarieert, maar de beelden kracht bijzet door de versterkte geluidseffecten en de muziek.  Als het moeilijk is om deze te vertonen op groot scherm op school kan je een zaal huren in een Gemeenschapscentrum.

Er zijn vele boekjes te vinden over insecten, bv. Kriebel wiebel diertjes van Hilde Van Haute.

Op zoek naar loepenpotjes en determinatiesleutels? Neem een kijkje in de Mundo-bib van GoodPlanet in Elsene. Daar kun je deze gratis uitlenen.

Bezoek een plaats waar ze insecten eetbaar maken:

- Brasserie Les Bouchers Verts

- Krekeldegustatie bij little food

Leerlingen van de Klimpaal getuigden over hun ervaring. Lees het artikel hier.

Voor wandelingen kan je ook beroep doen op Natuurpunt.

Er bestaat een handleiding "Zoek de bodemhelden" waar je informatie vindt om de kriebelbeestjes te vinden en je kan het aantal gevonden diertjes registreren. Er bestaat een scholenpakket "bodemhelden" dat je kan uitlenen in de Onderwijsbibliotheek Brussel.

Voor diepgaandere trajecten kan je beroep doen op een MOS-begeleider. Meer info vind je hier.

Reactie toevoegen