Schaarbeek: Mijn gemeente

Schaarbeek: Mijn gemeente

De leerkrachten van het 3de en 4de leerjaar van De Kriek vonden niet op alle praktische vragen van hun leerlingen een antwoord. Dit moesten ze vragen aan hun baas (de directeur van de school). Zij kan ook niet zomaar op alles een antwoord geven en stelt op haar beurt vragen aan de schepen van Nederlandstalig onderwijs. Ook de schepen moet voor heel wat zaken bij de burgemeester aankloppen. Zo ontstaat er een gesprek over Belgische staatsstructuren en democratie

Deze ervaringen van de kinderen sluiten aan bij WO-thema ‘Van stukje tot puzzel’ van Curieuzeneuzen 4 en zijn een aanleiding om met de klas een bezoek te brengen aan het gemeentehuis van Schaarbeek waar alles gebeurt. De schepen van onderwijs kan er zelf een woordje uitleg geven over de werking van de gemeente. 

Ze leren wat de bevoegdheden zijn van een gemeente en wat zij organiseren voor hun inwoners (vb. sport, onderwijs, huwelijk,…) , hoe de gemeenteraad en het gemeentebestuur verkozen worden. Ze komen te weten wat de taak is van de burgemeester en de schepenen.

Op school zelf leren de leerlingen hun mening te geven in het kinderparlement (leerlingenraad) wat een invloed kan hebben op de school, de buurt of de gemeente.

 

Deze activiteit kan je op volgende plaatsen doen

Gemeentehuis Schaarbeek
Lager - 2e graad

Reactie toevoegen