Oorlog op tablets: interactief parcours

Mevrouw Gybels

Oorlog op tablets: interactief parcours

Terwijl de eerste Wereldoorlog in de Vlaamse velden ‘vermoddert’ tot een ellendige loopgravenoorlog, woedt in Brussel de strijd van de bevolking om te overleven. Hoe verloopt het dagelijkse leven in Brussel? En welke sporen herinneren vandaag nog aan de ‘Groote Oorlog’?

Jouw leerlingen ontdekken het tijdens een interactief tabletparcours door het centrum van Brussel.

Secundair - 2e graad - 3e graad

Voor 2de & 3de graad secundair
Koningsplein 11, 1000 Brussel
 Van 9u tot 11u30 of van 13u tot 15u30

Inschrijven

Programma

Groepjes van maximum 4 leerlingen krijgen elk een tablet. Na een korte inleiding over de algemene context van de Eerste Wereldoorlog gaan ze met een ingebouwd gps-systeem op stap door Brussel.

De wandellus (start- en eindpunt: Koningsplein) leidt hen langs 12 haltes die telkens relevante thema’s aanboren over het dagelijkse leven tijdens de bezetting: honger, repressie, uitingen van passief en actief verzet, de pers, de vrouwenmode, de gevolgen van de oorlog, enz.

De haltes verwerken op een dynamische wijze archiefmateriaal (filmfragmenten, foto’s, getuigenissen, citaten). Achtergrondgeluiden versterken de sfeer van toen. Ondertussen worden jouw leerlingen met observatie- en interpretatievragen actief in het parcours betrokken. Enkele morele vragen verscherpen de confrontatie.

Lesmateriaal

Bij de activiteit hoort ook een pedagogisch dossier en ander lesmateriaal. Het biedt je historische achtergrond bij elke halte. Het laat je toe om de activiteit vooraf inhoudelijk te kaderen of om ze achteraf in de klas te bespreken.

Inzet van de leerkracht

Je bent verantwoordelijk voor het goede verloop van de activiteit. Het staat je vrij om te bepalen of je de verschillende groepjes leerlingen volstrekt autonoom of in klasverband door de stad laat wandelen. Maar je zorgt er wel voor dat je tijdig terug bent op het Koningsplein om de eerste groepen te ontvangen. Een ingebouwd puntensysteem laat je toe om in te schatten of jouw leerlingen het parcours ernstig hebben genomen.

Belangrijk bij het inschrijven!

 • De activiteit is gratis.
 • Preciseer op het inschrijvingsformulier of je kiest voor de voor- of de namiddag.
 • Eén klas per activiteit.
 • De begeleidende leerkracht ondertekent ter plaatse een document waarbij de school de verantwoordelijkheid over de tablets op zich neemt.
 • De tabletactiviteit is beperkt tot 24 leerlingen (4 leerlingen/tablet).
 • Een vraag? Neem contact met ons op alvorens u in te schrijven.

Bereikbaarheid!

 • Metro lijn 1, 5 halte Park
 • Metro lijn 1, 5 halte Centraal station
 • Metro lijn 2, 6 halte Naamsepoort
 • Bus 27, 38, 71, 95 halte Koning
 • Tram 92, 94 halte Paleizen of Koning

Belangrijk!

 • Tijdens de activiteiten worden je leerlingen soms gefotografeerd of gefilmd. Deze beelden kunnen gebruikt worden voor onze communicatie. Scholen die niet wensen dat hun leerlingen op onze website, Facebook of brochure verschijnen, kunnen dit melden bij de inschrijving. Zonder melding gaan wij ervan uit dat het akkoord bevestigd wordt.
 • Bij onvoorziene omstandigheden kan je ons steeds contacteren om een oplossing of een alternatieve datum te vinden.

Inschrijven

Reactie toevoegen