Met hout knutselen

Met hout knutselen

Houtsoorten leren ontdekken en leren wat je ermee kan maken. Onze leerlingen staken er veel van op en wie weet gaan ze er thuis ook mee aan de slag.

Je kan bijna kosteloos met hout werken als je recupmateriaal verzameld. Restjes hout kan je gemakkelijk en snel verzamelen bij houthandelaars of via Facebookgroepen (Bxl verniet bv) en hout is een uitstekend materiaal om creatief te zijn. Je kan via deze activiteit klasoverschrijdend werken en er een schoolproject van maken. De kleuters kunnen de houten balkjes, schroeven, nagels,... sorteren op lengte, dikte,... en de oudere leerlingen kunnen timmeren. Handige mama's of papa's zou je eveneens kunnen betrekken. Zo bouwden wij speeltuigen samen met enkele ouders voor onze speelplaats.

De leerlingen kunnen leren over de verschillende beroepen en ambachten waar hout een belangrijke plaats inneemt, zoals bv.:

  • De meubelmaker
  • De schrijnwerker
  • De maquettebouwer

Je kan ook aandacht geven aan ecologisch bosbeheer. Wat is het FSC label? 

oudste kleuters - Lager - Secundair

Er bestaat een educatief pakket "Hout vasthouden" voor de 3de graad van het basisonderwijs. 

Doelstelling:
De leerlingen op een interactieve en motiverende wijze inzicht geven in de zeven stappen van de houtcyclus. Hierbij wordt aandacht geschonken aan de relevante en actuele thema's binnen milieueducatie, met als invalshoek: hout is een duurzame grondstof.
De opdrachten en inhoud werden zodanig gekozen dat ze aansluiten op de eindtermen van de derde graad basisonderwijs en kunnen toegepast worden op de lesthema's wereldoriëntatie, rekenen, computerklas en taal.

Een bezoek aan een houtatelier is de moeite om amateurs en professionals aan het werk te zien. Dat kan in een Kunstacademie.

Als je zelf wil timmeren maar niet de ruimte hebt op school, kan je naar Allee du Kaai gaan. Zij beschikken over een houtatelier en werken vooral met recupmateriaal.

Geraak je niet aan gereedschap? Kijk eens in de gereedschapsbibliotheek van Tournevie vzw.

Reactie toevoegen