Geschiedenis van België en de werking van onze democratie

Geschiedenis van België en de werking van onze democratie

Het BELvue Museum: meer dan een museum, een plaats om de geschiedenis en de democratie te beleven

Het BELvue ligt in het hart van Brussel en is zowel het museum van België en zijn geschiedenis als een centrum voor de democratie.

BELvue wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en werd opgericht als een plaats waar bezoekers, en vooral jongeren, België, zijn geschiedenis, zijn sociaaleconomische ontwikkeling en de werking van zijn instellingen kunnen leren kennen en beter begrijpen. 

Met een thematische aanpak en een moderne en interactieve opstelling biedt het museum de bezoeker de sleutels om een beter inzicht te verwerven in België en onze samenleving.

In de zalen komen zeven maatschappelijke thema’s aan bod: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Elk thema wordt eerst voorgesteld vanuit een hedendaagse invalshoek en vervolgens uitgewerkt en toegelicht doorheen de geschiedenis van België. Hoe zijn België en de Belgen gekomen tot waar ze vandaag staan? In de nieuwe tentoonstelling van het BELvue is de geschiedenis geen doel op zich, maar wel degelijk een middel om dingen uit te leggen en sleutels aan te reiken om onze samenleving te begrijpen en te verklaren.

Een galerij met meer dan 200 voorwerpen vult dit overzicht van België gisteren en vandaag aan. De voorwerpen staan chronologisch opgesteld van de negentiende eeuw tot vandaag en vormen als het ware het ‘materiële geheugen’ van België. De bezoeker vindt er alledaagse gebruiksvoorwerpen, kunstwerken en designstukken, bekende merken, wetenschappelijke uitvindingen, verwijzingen naar sportieve topprestaties of ook voorwerpen die herinneren aan de rijkdom van onze volkscultuur. het

De educatieve diensten van het museum hebben aangepaste pakketten aan diverse leeftijdsgroepen ( 1ste, 2de en 3de graad Basis-en Secundair Onderwijs) die verschillende doelen uit de leergebieden behandelen.

Deze activiteit kan je op volgende plaatsen doen

BELvue museum
oudste kleuters - 1e graad - 2e graad - 3e graad - 1e graad - 2e graad

De meeste activiteiten zijn gratis voor sommige begeleide bezoeken wordt er wel een bijdrage gevraagd voor de gidsen of de materialen die de leerlingen gebruiken.  

Voor de klassen van de 2de en 3de graad secundair wordt een zelfstandig bezoek “Jij wordt de gids” ontwikkeld. Onder “pedagogische tools” vindt u alle documenten om het zelfstandig bezoek voor te bereiden.
Vergeet niet om de documenten (observatiefiches) af te drukken die de leerlingen tijdens het bezoek zullen gebruiken.

Om de organisatie van uw bezoek en het onthaal te vergemakkelijken, gelieve uw schoolbezoek online te reserveren.

Het BELvue ligt naast het Koninklijk Paleis op wandelafstand van het treinstation Brussel Centraal en is eveneens goed te bereiken via het openbaar vervoer.

Reactie toevoegen