Gedichtendag voor (groot)ouders in de klas: kinderen baas!

Gedichtendag voor (groot)ouders in de klas: kinderen baas!

Leerlingen van het 3de leerjaar bereiden een openklasmoment voor rond het thema poëzie. Ze worden zelf juffen en meesters. De mama's en papa's worden opnieuw 8 jaar, krijgen opdrachten, punten en schrijven samen met de kinderen een groeigedicht.

Vooraf kiezen de leerlingen per 2 een poëzie-opdracht uit.: meertalige poëzie, voelgedicht, naamgedicht, meertalige gedichten, krantenpoëzie,…
Ze laten hun creativiteit de vrije loop bij het versieren hun “poëziestand”, verzamelen al het materiaal en zetten dit klaar,
Ze organiseren zelf het openklasmoment: taken afspreken, de doorstroom in de klas vlot organiseren,,…

Tijdens de activiteit, zijn de kinderen baas: ze oefenen spreek- en leesvaardigheden bij het geven van de opdracht aan kleine groepjes volwassenen, helpen de volwassenen die het moeilijk hebben met dichten... en geven punten op het einde van de opdrachten. 

Het gezamenlijke resultaat op het einde van de activiteit? Een “klasgedicht” op rijm, bedacht door alle aanwezigen! 

2e graad
  •  In de Obib van het Onderwijscentrum Brussel, vind je heel wat boeken en materiaal rond het thema poëzie. Tip: het kaartspel Rijmelarij.
  •  Informeer je in je bibliotheek welke activiteiten er zijn tijdens de Week van de Poëzie.
  •  Ook leerkrachten "woord" van de Academie werken rond het thema poëzie.
  • Tijdens de “Week van de Poëzie”, traden de leerlingen Woord van de Jetse Academie op in het Boudewijnpark tijdens het “poncho- en poëzieparcours”.  
  • Op de website https://www.poezieweek.com/ vind je inspiratie voor poëzielessen in de klas.
  • Meer informatie over alle Nederlandstalige bibliotheken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: www.brusselsebibliotheken.be  

Reacties

Nog een paar ideetjes nodig? Ik deel er graag nog een paar hieronder. Gedichten in de open ruimte Heel leuk fragment van Maud Vanhauweraert die gedichten brengt in de open ruimte. In lestip 1 (in de bundel van de poëzieweek) wordt het voordragen à la Maud Vanhauweraert als vertrekpunt gekozen, tof idee! Op straat: https://www.youtube.com/watch?v=3Qxhg8dA0eU Of in de koekjesfabriek: https://www.youtube.com/watch?v=sPjsoQG_Jk4 Of in de klas: https://www.youtube.com/watch?v=YXtWuRz7lfk Verfilmde gedichten Dichter draagt voor is een site met daarop verfilmde gedichten: http://dichterdraagtvoor.nl . --> Eigenlijk zijn beide manieren van omgaan met poëzie (gedicht in een omgeving opzeggen of film maken bij een gedicht) wel een leuk idee om leerlingen zelf te laten uitwerken bij bekende of zelf geschreven gedichten. Stuur ze op pad met hun smartphone! (Social) media gedichten (voor leerlingen secundair) In deze accounts op Instagram, vind je gedichten die ook visueel vaak leuk vorm gegeven zijn en die zeker ook voor de jeugd toegankelijk zijn #rupikaur_ --> hier vind je ook via google Nederlandstalige teksten van #vijftiendeverdieping --> is een jonge Kortrijkse (Siel Verhanneman) die, naar aanleiding van het overlijden van haar vader, veel gedichten schreef over verlies, liefde,... Gamen met gedichten? - Met de app puzzling poetry http://www.studiolouter.nl/projecten/puzzling-poetry/ kun je zelf gedichten terug samen stellen. De kleurcodes helpen je om de woorden op de juiste plaats te krijgen. Dit lijkt me heel leuk om per twee te maken. Je krijgt dan zeker de discussies: dit woord moet vooraan want heeft een hoofdletter. Nu staat er al de, dus daarna kan geen werkwoord komen,… enz… Het zijn wel moeilijke gedichten, iets voor bollebozen dus. - Een gemakkelijkere versie is http://www.studiolouter.nl/projecten/puzzling-poetry-woordenschatkist/, eigenlijk ontwikkeld voor de lagere school en meer opgevat als game waarin elk gedicht een level is en je munten verzamelt per geraden woord. - Bij raadgedicht moet je 1 woord raden dat uit een gedicht is weggelaten. Het is een online wedstrijd die inmiddels afgelopen is, maar je kunt dit wel opnieuw met je klas spelen. Laat je leerlingen in Menti.com een woordenwolk maken met de verschillende mogelijkheden die zij zien. Sommige alternatieven zijn immers nog niet zo gek. https://raadgedicht.nl/ Deze website heeft ook een app die je kunt gebruiken op het moment dat de wedstrijd loopt. Jammer genoeg is dat van september tot november (iets om te onthouden voor volgend schooljaar dus ;-)
Nog een paar poëzie-ideeën met een digitale link als bijlage

Reactie toevoegen