Circulaire economie: kleding pimpen

MOS Brussel

Circulaire economie: kleding pimpen

Kleding en fashion zijn belangrijke onderdelen van het leven op een secundaire school...  Een boeiend thema om aan de slag te gaan rond circulaire economie en een mini-onderneming op te zetten.

Stap 1: wat is circulaire economie?
Om inzicht te krijgen in wat circulaire economie is, kan je een workshop boeken bij bv. GoodPlanet, of zelf naar inspiratie zoeken op vlaanderen-circulair.be, en mvonederland.nl. Belangrijk hierbij is om het verschil te duiden tussen de lineaire en de circulaire economie en te linken aan concrete voorbeelden (bv. fairphone vs traditionele smartphone, tweedehandswinkels vs. traditioneel systeem,...).  

Stap 2:  de mode-lijn van je school in een mini-onderneming
Verdeel de rollen onder de leerlingen. Wie koopt er in? Wie ontwerpt de kleding? Wie maakt de kleding? Wie is de pr-verantwoordelijke? Wie is de verkoper? De inkopers kunnen een bezoek brengen aan naburige 2de hands kledingwinkels waarna de ontwerpers aan de slag kunnen om de kleding naar de leefwereld van jongeren in de 21ste eeuw te brengen. Via een reclame-campagne kunnen de andere leerlingen gemotiveerd worden om deze kleren aan te kopen, bv. met een spaarkaart of motiverend filmpje. Een verzamelpunt maken voor oude kleren van leerlingen en leerkrachten is uiteraard ook een (goedkopere) optie.

Zo kan je aan de slag binnen het vak economie, seminarie 'ondernemen' of een werkgroep starten die op zoek is naar wat inkomsten voor de zesdejaarsreis.

 

Secundair - 1e graad - 2e graad - 3e graad

Een startbudget kun je verkrijgen door een project in te dienen bij Leefmilieu Brussel in de periode april-mei of een poging te doen via de VGC-subsidie "Educatieve initiatieven" 

Kijk ook naar de andere fiches rond he thema 'circulaire economie' in Klas in Brussel.

Reactie toevoegen