Audiowandeling: verhalen over religieus erfgoed in Jette

Audiowandeling: verhalen over religieus erfgoed in Jette

De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot in Jette is uniek erfgoed. Oude en jonge inwoners en nieuwkomers uit alle hoeken van de wereld vinden hun weg hier naartoe.
Sinds 2017 bestaat er een audiowandeling die verhalen van vrijwilligers en bezoekers bundelt.  

De grot werd opgericht in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog en is een replica van de grot uit Lourdes waar Maria in 1858 aan Bernadette zou verschenen zijn. Meer dan honderd jaar later staat de Lourdesgrot in Jette er nog steeds, inclusief landschapstuin met een kruisweg en kapellen voor de rozenkrans. Het grotteke heeft een religieuze oorsprong maar ook een culturele betekenis.

Veel Brusselaars hebben er mooie herinneringen, bouwden er een band mee op, hoorden erover vertellen. Het Grotteke nestelde zich in het collectieve geheugen en het domein kreeg de sympathieke roepnaam ‘grotteke’.

Tijdens het jaarlijkse Artiestenparcours d'Artistes in de lente krijgen het park en de kerk van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesparochie er een culturele dimensie bij.  

 

Deze activiteit kan je op volgende plaatsen doen

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot
Lager - Secundair

* De audiogids is gratis te verkrijgen in het winkeltje ‘Avé Maria’ naast het grotteke. Een vrije bijdrage voor het onderhoud is altijd welkom.

Openingsuren winkeltje:

  • maandag & vrijdag: 9u-16u
  • woensdag, zaterdag & zondag: 10u-17u

Doe de audiowandeling van het grotteke van Jette via de gratis ErfgoedApp! Meer info over het gebruik van de erfgoedapp

* Krijg je er niet genoeg van? Dan kan je de interviews integraal beluisteren via 
www.bna-bbot.be/dut/audiogids---soundwalks/audiowandeling-in-het-grotteke-van-jette

* In de online-erfgoedbank vind je foto's, prentkaarten, affiches en andere herinneringen aan het dagelijks leven uit verschillende Brusselse gemeenten. www.erfgoedbankbrussel.be 

Reactie toevoegen